Pleegzorg

Afscheid

Levensboek

Baby’s hebben niet alleen voedsel nodig om te groeien, maar ook liefde, veiligheid en geborgenheid. Dat geldt zeker ook voor baby’s die niet bij hun ouders kunnen wonen. Sommige baby’s blijven permanent in een pleeggezin en worden er groot. Baby’s die tijdelijk in een pleeggezin wonen, baby’s die afgestaan worden ter adoptie en baby’s die teruggaan naar hun ouders hebben te maken met afscheid en wennen aan andere mensen. Hoe kan die overgang het beste gaan met zo min mogelijk nadelige gevolgen voor de gehechtheid?

Wat tips op een rij:

  • Hoe kort de periode ook is, zorg voor de baby alsof het je eigen kind is. Baby’s voelen door je inzet dat ze van je op aan kunnen.
  • Ga voor de overgang alvast een paar keer bij elkaar op bezoek, zodat het nieuwe huis en de (nieuwe) verzorgers niet echt onbekend meer zijn.
  • Laat een favoriet muziekdoosje en vertrouwde speeltjes meeverhuizen met de baby.
  • Geuren zijn belangrijk: zorg voor zeep van hetzelfde merk om mee te badderen. Geef een paar spuugdoekjes (of stoffen knuffeltjes) mee die ruiken naar de vertrouwde omgeving.
  • Hoe klein de baby of peuter ook is, leg in simpele woorden uit wat er gaat gebeuren en waarom (dit helpt ook voor je eigen afscheid!).
  • Houd contact, in ieder geval de eerste periode. Het idee van een afgesloten hoofdstuk en elkaar nooit meer zien, is achterhaald. Voor gehechtheid is het juist belangrijk dat mensen niet zomaar verdwijnen.
  • Geef de baby of peuter een levensboek of dagboek mee met foto’s van zijn verblijf en verzorger(s). Schrijf eens een ‘Dag in het leven van …’. Dat is niet alleen leuk voor later, maar ook handig voor de nieuwe (pleeg)ouders.

Uit: themanummer Baby’s, 2016, Mobiel, tijdschrift voor de pleegzorg